AMSTERDAM - Het systeem rond de studiefinanciering gaat op de schop. De VVD en de PvdA willen de basisbeurs voor alle studenten afschaffen. 

Daarvoor in de plaats komt een sociaal leenstelsel. Dat zeggen bronnen rond de formatie tegen de NOS.

Het nieuwe systeem moet in 2014 worden ingevoerd en geldt alleen voor nieuwe studenten. De lening moet een gunstig rentetarief krijgen en hoeft pas worden afgelost als ze klaar zijn met hun studie en een baan hebben.

Bij het maken van de plannen is gekeken naar de obstakels en discussiepunten bij de invoering van de langstudeerboete. Toen was lang onduidelijk of de maatregel juridisch wel door de beugel kon. Er was destijds ook veel kritiek over het feit dat de boete met terugwerkende kracht werd ingevoerd.

LSVb

Vorige week werd al gevreesd voor de invoering van een leenstelsel nu de langstudeermaatregel is afgeschaft.

Studentenvakbond LSVb liet toen weten dat er 'pertinent' tegen te zijn en zegt nu  woedend te zijn over het uitgelekte voorstel. Volgens de LSVb is dit plan slecht voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en een dolk in de rug van Nederland kennisland.

De LSVb is daarnaast zeer kwaad over de 'mooie sier' die VVD en PvdA de afgelopen week maakten met het terugdraaien van de langstudeerboete. "Intussen hadden de partijen kennelijk ook het sluwe plan klaarliggen om de studenten nog veel harder te pakken. Met het afschaffen van de basisbeurs zadel je niet alleen langstudeerders op met een boete van 3.000 euro, maar krijgt elke student een dreun van 3.000 euro per jaar", aldus de bond.

ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten verrast te zijn door de 'plotselinge' aankondiging van de afschaffing van de studiefinanciering. "Studenten belanden zo van de regen in de drup", meent ISO-voorzitter Thijs van Reekum.

"Het wordt gepresenteerd als een 'sociaal' leenstelsel, omdat afgestudeerden langer de mogelijkheid hebben om te terug te betalen en de rentes gunstig zijn voor de lening", zegt Van Reekum, die vanwege onduidelijkheid over de uitvoering niet blij is de aankondiging.

"De vraag is nu wat er gedaan wordt aan een structurele verhoging van de studieschuld met dertienduizend euro en wat dit voor gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs." Het ISO vraagt verder om duidelijkheid over de aanvullende beurs en restschulden.

Universiteiten

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) staat ''niet negatief'' tegenover een sociaal leenstelsel voor studenten. Dat zei voorzitter Louise Gunning dinsdag voor de microfoon van de NOS.

De VSNU ziet de maatregel als een prikkel voor studenten om hun studie snel af te ronden. ''Het helpt studenten om hun studie te structureren en om efficiënt te studeren. We vinden wel dat het geld terug moet naar het onderwijs'', liet Gunning weten. Ze reageerde daarmee op berichtgeving dat tijdens de onderhandelingen tussen VVD en PvdA besloten is om vanaf 2014 de basisbeurs voor studenten te vervangen voor een sociaal leenstelsel.

Politiek

In de Tweede Kamer hebben SP, CDA, ChristenUnie en de SGP afwijzend gereageerd op plannen van VVD en PvdA om een sociaal leenstelsel in te voeren en dan de basisbeurs af te schaffen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt van een slecht plan. ''Een leenstelsel leidt tot een schuld van tenminste 13.000 euro. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding.''

Het begrip 'sociaal' noemt hij misleidend: ''Wat is er sociaal aan een schuld van duizenden euro’s waardoor jongeren uit gezinnen met een lager inkomen afzien van een opleiding? Je kunt beter spreken van een asociaal schuldenstelsel.''