Kritiek RvS op aanpak fraude kilometerteller

DEN HAAG - De Raad van State wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) nog eens goed nadenkt of een verbod op het knoeien met een kilometerteller van een auto wel noodzakelijk en effectief is.  

Dat staat in een advies van de raad, dat dinsdag naar buiten is gebracht.

Het hoogste adviesorgaan van de regering stelt dat er al regels zijn om oplichting, bedrog bij verkoop en valsheid in geschrifte aan te pakken. Volgens Schultz gaat van de nieuwe wet echter een preventieve werking uit.

Ook kunnen mensen die adverteren met het knoeien met meterstanden beter worden aangepakt, stelt ze. 

Ook het plan van Schultz om de tellerstand vaker te laten registeren valt niet meteen in goede aarde bij de raad. De registratie wordt nu gedaan door de stichting Nationale Auto Pas en het adviesorgaan vraagt zich af waarom de overheid die taak moet overnemen. Schultz wil dat omdat erkende bedrijven dan verplicht zijn om de tellerstand regelmatig door te geven.

Spoed

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. Schultz heeft veel steun in de Tweede Kamer voor haar voorstel: VVD, CDA en PvdA maanden haar eerder dit jaar zelfs tot spoed.

Bij ongeveer 5 procent van de auto's is de teller teruggedraaid. Verkopers kunnen meer geld krijgen voor een auto, omdat deze met een lagere kilometerstand minder gebruikt lijkt. Ook is de verzekeringspremie lager als er minder met een auto is gereden.

Naar schatting kost fraude met kilometertellers consumenten jaarlijks 150 miljoen euro. De kosten voor bedrijven en de overheid liggen waarschijnlijk nog hoger.

Lees meer over:
Tip de redactie