PvdA oordeelt bij inhuldiging over vader Maxima

DEN HAAG - De PvdA vindt dat tegen de tijd van de inhuldiging van prins Willem Alexander zal moeten worden bezien of de vader van prinses Maxima, Jorge Zorreguita, daarbij aanwezig kan zijn.

Dat stelde de partij dinsdagmiddag tijdens een debat over onder meer de begroting van het Koninklijk Huis.

Jorge Zorreguita mocht in 2002 niet bij de bruiloft van het paar zijn vanwege zijn omstreden verleden als lid van de regering van de Argentijnse dictator Videla.

'Moet kunnen'

In de aanloop naar de verkiezingen zei PvdA-leider Diederik Samsom dat er goed over moet worden nagedacht of de vader van prinses Maxima wel aanwezig mag zijn bij de troonsopvolgingsceremonie van prins Willem Alexander. Hij voegde daaraan toe: "Ik denk op dit moment dat dit zou moeten kunnen''.

Daarop aanhakend stelden de SP en GroenLinks dinsdag vragen aan de PvdA, die in onderhandeling is om een regering te vormen met de VVD, over de huidige positie van de partij op dit punt.

"Tegen de tijd van de kroning zullen we zien wat de feiten en omstandigheden zijn van dat moment", reageerde PvdA'er Jeroen Recourt. 

Tot dan blijft volgens hem de PvdA bij het standpunt dat Zorreguita alleen bij privéaangelegenheden welkom is in Nederland.

Mist

Recourt zei verder dat onder meer "de tijd" en een mogelijke strafrechtelijke vervolging van Zorreguita in Argentinië van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke PvdA-standpunt.

De SP noemt de opstelling van de PvdA "een helderheid van mist scheppen", aldus Kamerlid Ronald van Raak.

In oktober 2011 sprak de PvdA-fractie zich nog uit tegen de aanwezigheid van Zorreguieta bij de inhuldiging. Een jaar eerder had PvdA-lijsttrekker Job Cohen verklaard dat hij "misschien'' bij de troonswisseling zou kunnen zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie