Langstudeerboete voor 1 december teruggestort

DEN HAAG - Studenten die de langstudeerboete hebben betaald, krijgen uiterlijk 1 december hun geld teruggestort.

Dat zei staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) dinsdag in de Tweede Kamer, nadat het deelakkoord van de VVD en PvdA was aangenomen waarin staat dat de maatregel wordt afgeschaft.

Zijlstra gaat ook proberen te voorkomen dat studenten in oktober nog het verhoogd collegegeld moeten betalen. Dat kan hij echter niet garanderen, omdat de afschaffing niet "met één druk op de knop" is geregeld.

Wet

De staatssecretaris zal de hogescholen en universiteiten en de studentenbonden dinsdag nog per brief informeren dat hij direct stopt met het uitvoeren van de regeling.

De staatssecretaris gaat verder vrijdag in de ministerraad de afschaffing van de wet bespreken. Dat besluit kan dan zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer, "zodat de wet en de praktijk weer in overeenstemming zijn'', aldus Zijlstra.

Hij zei verder dat met het inpassen en terugdraaien van de regels "zeker een aantal miljoenen verloren zijn gegaan''. "En heel veel tijd.''

ISO

Aan de universiteiten en hbo's nu de taak om uit te zoeken welke studenten al de langstudeerboete hebben betaald. Volgens schatting van de studentenorganisaties gaat het om in totaal ongeveer 40.000 studenten.

"Ik heb er vertrouwen in dat zij allemaal voor december hun geld terug hebben. Dat moet gewoon", aldus Thijs van Reekum, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Vertraging

De langstudeerboete van 3063 euro was voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Dat bedrag moesten zij vanaf dit collegejaar bovenop hun collegegeld betalen.

Vlak na het begin van het collegejaar, toen de langstudeerders het geld al hadden betaald, werd de maatregel echter weer teruggedraaid.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie