FNV-bonden gaan door met vernieuwing

ROTTERDAM - Alle overgebleven bonden van de FNV hebben hun akkoord gegeven voor de nieuwe structuur van de vakbeweging.

Dit heeft interim-voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV dinsdag in Rotterdam na twee dagen overleg met de verschillende bonden laten weten.

Op 15 mei 2013 moet de overgang naar de nieuwe FNV zijn voltooid. "We klappen niet in een dag om." 

De vakbeweging zal bestaan uit verschillende sectoren. Vakbondsleden kunnen in het  vervolg zelf kiezen of ze lid willen worden van een bond of van een sector. Leden krijgen middels een ledenparlement van 100 leden meer zeggenschap.

Bondgenoten

Grote bonden als Abvakabo en FNV Bondgenoten zullen voorlopig blijven bestaan. "Dit doet recht aan de autonomie van bonden als ze dat willen behouden."

Bonden zullen op termijn, in 2015 of 2016 volledig worden 'omgevormd'. Bonden die dat niet willen, behouden een plek in de nieuwe vakbeweging.

Machtsstrijd

De vakcentrale zit midden in een hervormingsproces. Vorig jaar dreigde de vakcentrale te splijten na een conflict over het pensioenakkoord dat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius had gesloten met kabinet en werkgevers.

De hervorming moet een einde brengen aan de machtsstrijd van de afzonderlijke bonden.

Eén blok

Volgens Heerts staat na het overleg de fundamenten van de nieuwe vakbeweging 'als een huis' en kan de vakbeweging vanaf dinsdag weer als één blok optreden richting politiek en werkgevers. 

Volgens Heerts zal met 1,5 miljoen leden altijd onenigheid binnen de beweging blijven staan. "Maar ik verwacht geen onenigheid op korte termijn", zo zegt hij tegen NU.nl. 

Gegijzeld

"Discussies kunnen in de toekomst niet langer worden gegijzeld door de twee grote bonden Abvakabo en Bondgenoten", zo vult Dennis Wiersma, voorzitter FNV Jong, in Rotterdam aan. 

"We hebben een scherpe bocht genomen en zitten weer op de rechte weg. Alle bonden hebben hard moeten werken om zo ver te komen", aldus de Heerts. "We gaan door met het opbouwen van vakbondskracht."

Naar verwachting zullen de Abvakabo, Bondgenoten en FNV Bouw gezamenlijk 20 sectoren vormen. "De angst voor elkaar is hiermee weggenomen", zo laat een woordvoerder van FNV Bouw weten. 

Verlaten

Een aantal bonden besloten eerder niet op te gaan in de nieuwe vakbeweging. FNV ZBo, de vakbond voor zzp'ers in de bouw- en houtsector, gaat voortaan verder onder de naam Zelfstandigen Bouw.

Ook de ouderenbond ANBO wil de FNV verlaten. De ANBO, die sinds 2009 lid is van de vakcentrale, heeft per 1 mei volgend jaar het lidmaatschap opgezegd. Onder welke voorwaarden de ANBO vertrekt, moet nog worden besloten.

Lees meer over:
FNV

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie