DEN HAAG - De formateur moet kijken hoe en of de beëdiging van bewindslieden in het openbaar kan gebeuren. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag.

Vorige maand gaf de PvdA geen steun aan een motie van D66 om ministers en staatssecretarissen niet meer achter gesloten deuren te installeren.

Volgens Samsom was die motie overbodig omdat er al een opdracht ligt dat de formateur de zaak moet uitzoeken.

Eerder op de dag zei PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt in het RTL Nieuws het belangrijk te vinden dat de beëdiging ''openbaar, inzichtelijk en transparant'' is. De Kamer spreekt dinsdag over de kwestie.

Roep

De roep om een openbare beëdiging door de koning(in) klinkt al geruime tijd in de Kamer, maar naar verluidt is koningin Beatrix er niet van gecharmeerd en wil ze het bij het oude laten.

Nog nooit was een beëdiging openbaar. Altijd bleef het bij de 'bordesscène' na afloop, op de trappen van het paleis. In het buitenland is een openbare beëdiging heel gewoon.

Ruim 1,5 jaar geleden stemde de Tweede Kamer al voor een motie van VVD'er Brigitte van den Burg waarin werd gevraagd de beëdiging niet meer tijdens een besloten ceremonie te doen, maar voor de televisiecamera's.

Premier Mark Rutte verklaarde destijds het idee onder de aandacht te zullen brengen van de formateur na de volgende verkiezingen. Rutte wordt waarschijnlijk zelf de formateur als er een kabinet komt van VVD en PvdA.

Alles over de formatie