DEN HAAG - De nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik wil zo snel mogelijk het vertrouwen van de leden en kiezers terugwinnen.

"Ik wil het land in gaan om mensen te spreken en leden die hun lidmaatschap opzeggen vragen waarom", aldus Van Ojik in een interview met NU.nl.

Hij benadrukt niet te willen wachten tot een commissie, onder leiding van Andree van Es, komt met conclusies en aanbevelingen over de verloren verkiezingen.

Hij ziet de 'relevante boodschap' als reden dat mensen snel zullen terugkeren.

Na een tumultueuze week, waarin partijleider Jolande Sap en het complete partijbestuur opstapte, koos de fractie van GroenLinks maandag Bram van Ojik als opvolger.

Waar is het misgegaaan bij GroenLinks?

"Dat is nog niet duidelijk. Ik weet wel dat we in 2010 goede verkiezingen hebben gedaan en dat daarna de peilingen slechter zijn geworden."

Heeft het te maken met de populariteit van Femke Halsema toen?

"Die tien zetels waren een sluitstuk van een lange periode waarin GroenLinks een stabiele factor was in de politiek, compromissen wilde sluiten. Er was een hele eigen identiteit ontwikkeld."

Dat zou Sap toch voortzetten? Zij heeft bij uitstek compromissen gesloten.

"Er zijn andere dingen gebeurd waardoor we daar niet voor beloond zijn. Wat ik op straat hoorde was: dat gedoe binnen jullie partij. Ga eerst maar eens in eigen huis orde op zaken stellen. Daar hebben ze gelijk in. Als partij moet je iets uitstralen van fatsoenlijke omgangsvormen en zorgen voor een goede structuur."

"Er waren ook mensen die het niet eens waren met de missie naar Kunduz. Er waren mensen die het niet eens waren met de versoepeling van het ontslagrecht."

Als 2010 een sluitstuk was, waarom heeft Sap die lange periode niet gekregen? Heeft dat met haar persoonlijk te maken?

"Nee, na 2010 is een periode geweest van dingen die lange tijd goed gingen en ineens minder goed gingen. Omstreden besluiten, gedoe. De heftige strijd op links tussen PvdA en SP. Zelfs na twee jaar kun je dan in een positie komen dat je zo'n nederlaag lijdt dat je, ja..."

Zijn er mensen die u iets verwijt? U zegt zelf dat er gedoe is.

"Ik was er zelf niet bij. Iedereen moet zichzelf die vraag stellen. Ik vind het een beetje makkelijk ,en een beetje moeilijk ook eigenlijk, om naar mensen te gaan wijzen. Er zijn alleen maar verliezers, omdat we met zijn allen geprobeerd hebben uit de impasse te komen, maar dat is niet gelukt."

Wat was er dan mogelijk om uit die impasse te komen?

"Op allerlei manieren. Dat lag vooral bij het partijbestuur."

U zei in uw speech dat het uiterste is gedaan. Ik ben dan wel benieuwd wat dan.

"Er zijn tientallen gesprekken gevoerd, scenario's overwogen, er is gekeken of we op de commissie moesten wachten. Ik heb gezien dat er veel energie in is gestoken om te voorkomen wat er nu gebeurd is. Het was helaas onvermijdelijk."

Was er volgens u geen sprake van tunnelvisie bij het bestuur? Die hadden toch vlak na de verkiezingen al het vertrouwen opgezegd?

"Het bestuur heeft daarin zijn eigen afweging gemaakt. Ik kan dat niet overzien. We hebben onderling als fractie wel gesprekken gevoerd, maar het is niet gelukt om een oplossing te vinden."

Heeft u bewust gekozen voor een neutrale positie? U valt Sap niet af en de rest van de fractie ook niet.

"Wij gaan als fractie niet over wie de partijleider is, maar wij kunnen alleen functioneren als zij het vertrouwen heeft van de andere 'gremia', dus bestuur, bestuurders in het lang, etcetera. Dat kun je neutraal noemen."

Dus u schuift het af op de rest van de partij. Pas als zij besluiten, vinden wij er als fractie ook iets van.

"Wij vonden oprecht dat wij niet gaan over wie onze partijleider is. Ze was via een referendum gekozen en op 13 september is er een discussie ontstaan waar wij geen partij in waren. Sap zelf wel."

Bent u er klaar voor om de fractie te gaan leiden?

"Het zal moeten blijken. Ik loop wel al voldoende lang mee om de illusie te hebben dat ik wat kan betekenen voor die partij. En ik ben al lang betrokken bij GroenLinks."

U bent 58, kunt u omgaan met de snelle mediacratie in Den Haag?

"Ook dat zal moeten blijken. Ik vind leeftijd maar heel beperkt een interessant onderwerp. Ik ken mensen van 70 die zo jong zijn. Maar ook mensen van 40 waarbij ik denk: kom eens in beweging. Maar er zullen ongetwijfeld dingen zijn waar ik aan moet wennen: Twitter, Facebook."

U zei tijdens de persconferentie dat het niet aan het verkiezingsprogramma heeft gelegen. Is dat vooruit lopen op de commissie-Van Es?

"Dat was gewaagd, dat had ik beter niet kunnen zeggen. Wat ik bedoelde was: ons programma werd alom geprezen. Op alle lijstjes staan we bovenaan. Misschien hebben we het niet goed uitgelegd."