Handen niet op elkaar voor enquête misbruik

DEN HAAG - Tweede Kamerlid voor de PvdA Khadija Arib wil dat er een parlementaire enquête komt naar seksueel misbruik van kinderen door mensen aan wie ze zijn toevertrouwd, maar ze krijgt er de handen niet voor op elkaar in de rest van de Tweede Kamer.

Alleen GroenLinks steunt het voorstel. De partij vindt de kwestie zo ernstig dat het inzetten van dit zware parlementaire middel wordt gerechtvaardigd.

Brigitte van der Burg van de VVD: ''We hebben net een lijvig rapport van de commissie-Samson. Het lijkt me wijs dat eerst heel goed te lezen en dan met organisaties van slachtoffers te spreken.'

''Ze denkt onder meer aan een rondetafelgesprek, waarbij de Tweede Kamer wordt geïnformeerd door allerlei mensen uit het veld. Daar gaat ze zeker op aansturen. En een Kamerdebat komt er als vanzelf ook. Ze vindt het dus te vroeg voor uitspraken over verdere vervolgstappen.

Meerwaarde

SP-Kamerlid Nine Kooiman vraagt zich af wat de meerwaarde is van een parlementaire enquête. ''Ik wil niet nog eens een onderzoek.

Het is belangrijk dat het rapport geen papieren werkelijkheid blijft, maar dat de jeugdzorg er nu werkelijk door verbetert.'' Joël Voordewind van de ChristenUnie denkt er net zo over.

Geen voorstander

Het CDA liet ook weten geen voorstander te zijn van een parlementaire enquête. De partij ziet niet in wat dat nog kan aanvullen, nu er al verschillende commissies onderzoek hebben gedaan naar misbruik in de afgelopen decennia.

En Lilian Helder van de PVV zegt dat de commissie zelfs zou worden tekortgedaan als nu al geconcludeerd zou worden dat er vragen onbeantwoord zijn gebleven.

''De conclusies in het rapport liegen er niet om en zijn ernstig. Er ligt een grote taak bij alle betrokken instanties in de jeugdzorg en bij het ministerie van VWS als eindverantwoordelijke.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie