'Nederlands belastingsysteem moet groener’

AMSTERDAM - Het Nederlandse belastingsysteem moet vergroend worden. Ook moet er een minister van energie, grondstoffen en milieu komen.

Dat schrijven wetenschappers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties maandag in een gezamenlijke open brief naar de Tweede Kamer der Staten-Generaal. 

De groep prominenten maakt zich zorgen over het gebrek aan aandacht voor groene economie in de huidige formatie van een nieuw kabinet, terwijl het volgens hen "steeds duidelijker wordt dat de enige echte uitweg uit de crisis is."

Tot de lange lijst ondertekenaars behoren onder meer hoogleraar Jan Rotmans, Herman Wijffels, Wubbo Ockels, Nyenrode Business Universiteit, De Groene Zaak, Greenpeace, ABN Amro en Triodos Bank.

Naast de al genoemde punten pleiten de ondertekenaars van de brief voor groen industriebeleid, een transitieplan voor de energievoorziening en een energieneutrale gebouwde omgeving.

Fossielvrije energievoorziening

De briefschrijvers denken dat het mogelijk moet zijn in 2040 een volledig schone, fossielvrije energievoorziening te hebben. Hiervoor moet wel een compleet nieuwe energie-infrastructuur uit de grond gestampt worden.

De gebouwde omgeving kan in 15 tot 20 jaar tijd energieneutraal worden, aldus de ondertekenaars. Bestaande gebouwen kunnen worden verduurzaamd via energiebesparing en groene energie.

De vergroening van de gebouwde omgeving zou zo’n 50.000 banen per jaar opleveren, terwijl het vastgoed ongeveer vijf procent in waarde zou toenemen.

Middenmoot

Nederland behoort tot de middenmoot als het aankomt op het investeren in schone technologie en staat met een vijftiende plek op de wereldranglijst onder landen als België en Spanje. “Dat is vooral economisch onverstandig en zorgwekkend”, zo valt te lezen in de brief.

Iedere euro investering in de groene economie levert drie euro op, terwijl iedere euro die in de fossiele economie wordt gestoken de samenleving juist twee euro kost.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie