'Maatregelen belastingplan nadelig voor mkb'

 AMSTERDAM – Maatregelen uit het belastingplan voor komend jaar zijn zeer nadelig voor het midden- en kleinbedrijf. Het gaat om plannen met 'ingrijpende negatieve gevolgen'. 

Dit stelt Hans Biesheuvel, voorzitter MKB Nederland.

In een brief aan de Tweede Kamer, in handen van NU.nl, roept hij op af te zien van de voorstellen. Het plan waar het MKB voornamelijk tegen aanloopt gaat om een aanpassing van het bodemrecht vanaf januari 2013.

Via het bodemrecht kan de belastingdienst bij een faillissement beslag leggen op goederen op het perceel van een bedrijf, ongeacht de eigenaar van die goederen.

Kredietverlening

Biesheuvel stelt dat deze versterking echter negatieve gevolgen heeft voor de kredietverlening aan het mkb. De rechten van kredietverleners worden hiermee waardeloos.

Daarbij doelt hij vooral op leveranciers die leveren onder eigendomsvoorbehoud, een regeling waarbij een product als het ware wordt geleased.

Volgens Biesheuvel zullen de leveranciers door de nieuwe regelgeving echter contante betalingen gaan eisen. Ook en banken zullen hun financieringsbeleid aanpassen. Hiermee worden de kosten voor mkb’ers hoger, zo voorspelt Biesheuvel. 

Lees meer over:
MKB
Tip de redactie