DEN HAAG - Kamerlid Bram van Ojik volgt Jolande Sap op als fractievoorzitter bij GroenLinks.

Dat is maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De vierkoppige fractie overlegde ruim een uur en was unaniem in haar oordeel dat Van Ojik de fractie moet leiden.

Tijdens de persconferentie zei Van Ojik het vertrouwen te willen terugwinnen door in gesprek te gaan met de afgehaakte kiezers. 

Aan het verkiezingsprogramma lag het niet, volgens Van Ojik. "In alle doorrekeningen stonden wij bovenaan ten opzichte van de andere partijen."

Hij zegt nog niet te hebben nagedacht over de vraag of hij ook de lijsttrekker moet worden bij de volgende verkiezingen.

Ergernis

Volgens de nieuwbakken fractievoorzitter zijn kiezers afgehaakt omdat ze het oneens waren met besluiten, zich ergerden aan intern gedoe, strategisch stemden of de boodschap niet helder vonden.

Een commissie onder leiding van Andree van Es onderzoekt momenteel de verkiezingsnederlaag. Van Ojik zei niet te willen wachten met het herstel van de partij tot de conclusies van dit onderzoek begin 2013 bekend worden.

"Rapporten herstellen geen vertrouwen, dat doen mensen", stelt hij.

 Fragment van de persconferentie van Van Ojik:

Verkiezingen

"In 2014 moet de partij er weer staan bij de gemeenteraadsverkiezingen", zei Van Ojik. "Ik ben er van overtuigd dat we het vertrouwen snel kunnen herstellen."

Van Ojik verwees naar de verkiezingsnederlaag in 1994. In 1998 won de partij weer elf zetels door stevig oppositievoeren tegen het eerste paarse kabinet.

Vertrouwen

Hij roemde de vertrekkende fractievoorzitter Sap en partijvoorzitter Weening.

Volgens Van Ojik is er door alle betrokkenen afgelopen tijd 'het uiterste' gedaan om het vertrouwen te herstellen, maar dat is niet gelukt.

PPR

Van Ojik (58) was vanaf de jaren zeventig actief in de PPR. Deze partij fuseerde in 1990, mede onder zijn leiding, met PSP en CPN om GroenLinks te vormen.

In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994. Afgelopen verkiezingen stond hij onverwacht als tweede op de kandidatenlijst.

Van Ojik zei maandag geen voorstander te zijn van een fusie met andere partijen. Deze suggestie werd afgelopen tijd opgeworpen door een aantal partijprominenten.

Sap

Afgelopen vrijdag stapte Jolande Sap op, nadat de partijtop het vertrouwen in haar opzegde.

Aanleiding was de slechte verkiezingsuitslag op 12 september. GroenLinks verloor zes zetels om met vier zetels achter te blijven.

Daags na de verkiezingen werd het vertrouwen in Sap uitgesproken, maar vrijwel direct daarna sloegen de twijfels bij partijvoorzitter Weening weer toe.

Zaterdag zei Weening, toen ze haar eigen aftreden bekendmaakte, dat deze verklaring op de dag na de verkiezingen een inschattingsfout was.

Toen ook andere partijprominenten geen vertrouwen meer hadden in een toekomst met Sap als partijleider, zoals wethouders De Rijk in Utrecht en Van Poelgeest in Amsterdam, was haar lot bezegeld.

Partijbestuur

Aangezien het partijbestuur zichzelf medeverantwoordelijk achtte voor alle ophef rond de partij besloten ook de bestuursleden afgelopen zaterdag op te stappen om ruimte te maken voor vernieuwing.

Sap zei vrijdag in haar verklaring niet te begrijpen waarom de partijtop nu zoveel haast had om tot haar aftreden over te gaan, aangezien de commissie-Van Es nog bezig is met het onderzoek naar het grote verlies bij de verkiezingen.

Draagvlak

In een aparte verklaring liet het partijbestuur weten tot de conclusie te zijn gekomen dat Sap niet meer 'het benodigde draagvlak heeft en niet meer in staat is om effectief en gezaghebbend leiding te geven aan de fractie en de partij'.

Een 'krachtige herstart' na de verloren verkiezingen is daarmee onmogelijk, aldus het inmiddels eveneens teruggetreden bestuur.