'Sharia4Holland weinig populair'

DEN HAAG - De extremistische moslimbeweging Sharia4Holland (S4H) is weinig populair en weet nauwelijks nieuwe sympathisanten aan zich te binden.

Wel worden soortgelijke extremistische moslimbewegingen in buurlanden steeds militanter en worden die zelfs in verband gebracht met gewelddadige incidenten. Het valt daarom niet uit te sluiten dat leden van S4H deze ‘buitenlandse’ methodes overnemen en in Nederland toepassen.

Dat staat maandag in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat ook dat de kans op een terroristische aanslag momenteel gering is, maar niet uit te sluiten.

Een dreiging kan zijn dat leden van S4H verder radicaliseren en geweld gebruiken. Daarvoor zijn op dit moment echter geen aanwijzingen.

De Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, zegt niet onder de indruk te zijn. Ze sprak maandag over een afleidingsmanoeuvre. Volgens de bewindsvrouw kunnen de activisten morgen al een nieuwe organisatie oprichten. Ze wijst erop dat de website ook aankondigt dat de strijd wordt voortgezet.

Jihadistische strijdgebieden

In de afgelopen maanden zijn ook weer Nederlanders naar jihadistische strijdgebieden gereisd. Hun aanwezigheid levert daar gevaar op, maar vormt op de langere termijn mogelijk ook een risico voor ons land.

Er zijn geen aanwijzingen dat teruggekeerde jihadisten de intentie hebben om hier aanslagen te plegen.

Volgens het dreigingsbeeld is onder Nederlandse jihadisten veel interesse voor de jihad in Syrië. Die interesse (ook vanuit andere Westerse landen) kan er toe leiden dat Syrië zich ontwikkelt tot een nieuw jihadgebied.

Ook Egypte oefent aantrekkingskracht uit op jihadisten. Vooral de situatie in de Sinaï is zorgelijk, schrijft de minister. Het ontbreken van gezag leidt er toe dat jihadisten er vrij spel hebben.

Sharia4Belgium

Zusterbeweging Sharia4Belgium zou zichzelf hebben opgeheven. Dat meldt de website shariah4belgium.com.

Het Belgische ministerie van Justitie wilde maandagochtend nog niet reageren. De regering in Brussel zette al stappen om de beweging te verbieden.

Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem zit in de cel op verdenking van het aanzetten tot haat. Volgens de website is de voornaamste reden voor de ontbinding dat ''de boodschap naar de achtergrond werd verdreven.''

Ook zouden de activisten achter de beweging zich van de naam willen ontdoen ,,om samen met de islamitische gemeenschap één geheel te vormen tegen de kruisvaarders en de bezetters van de islamitische landen.''

Sharia4Belgium werd ruim 2,5 jaar geleden opgericht door Antwerpse moslims. Volgens de website heeft de organisatie inmiddels honderden actieve leden en kreeg zij in meerdere landen, waaronder Nederland, navolging.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie