Opstelten noemt conclusies Samson 'triest'

DEN HAAG - ''De conclusies zijn buitengewoon triest.'' Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) maandag over het misbruik in de jeugdzorg. De overheid erkent het leed 'volledig', zei hij.

Er wordt nu gekeken hoe de slachtoffers met hulp en ondersteuning tegemoet kunnen worden gekomen.

Er moet 'alles op alles' worden gezet om de kinderen in de jeugdzorg veiligheid te bieden. Daar hebben ze recht op. ''Dat recht is onze plicht'', vindt Opstelten.

Het risico op misbruik is niet helemaal uit te sluiten, aldus de bewindsman. ''Maar dat is geen excuus om lijdzaam toe te zien''. Het is een 'dure plicht' om de zaken samen met het werkveld goed aan te pakken.

Slagvaardig

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) erkende het leed eveneens. Ze zei dat een van de belangrijkste pluspunten is dat iedereen nu weet dat dit soort dingen gebeuren.

Het duurt soms lang dat mensen beseffen dat er dingen zijn die ze niet kunnen geloven. Ook zij wees op erop dat misbruik niet helemaal is te voorkomen. ''We leven in een samenleving van mensen en dat zijn we allemaal.''

Ze wil slagvaardig aan het werk met de conclusies van de onderzoekers.

Ombudsman

Het plan om de jeugdzorg van de overheid naar de gemeenten over te hevelen is een enorm risico voor de betrokken kinderen.

''Het is bijna een experiment met kinderen'', zei Kinderombudsman Marc Dullaert maandag na de presentatie van de bevindingen van de commissie-Samson. 

''Op dit moment is het huis van de jeugdzorg nog niet in orde. Hoe kunnen we dan in godsnaam de decentralisatie doorvoeren? Gemeenten hebben de kennis en de kunde nog niet om dit door te voeren. We moeten nu onmiddellijk een pas op de plaats maken bij de decentralisatie van de jeugdzorg'', vindt Dullaert.

Gefaald

Volgens de Kinderombudsman heeft de Inspectie Jeugdzorg gefaald. ''Er was alleen sprake van papieren toezicht. En Jeugdzorg Nederland zelf heeft gefaald omdat ze niet in staat zijn geweest om het misbruik tegen te gaan.''

De overheid hoort kinderen te beschermen tegen alle vormen van misbruik en geweld, staat in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Maar volgens de Kinderombudsman slaagt de Nederlandse Staat daar niet in.

''Pas als de overheid de veiligheid van uit huis geplaatste kinderen kan borgen, kunnen er verdere stappen worden gezet in de decentralisatie van de Jeugdzorg.''

Lees meer over:
Tip de redactie