AMSTERDAM - De jongerenbonden van de FNV en CNV willen het poldermodel een nieuw leven inblazen door bij de vakbonden aan te sturen op een nieuw Akkoord van Wassenaar.

"We willen hen oproepen de verantwoordelijkheid te nemen en de impasse in het overlegmodel te doorbreken." Dit laten voorzitter CNV Jongeren en IJmert Muilwijk en Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong, weten aan NU.nl.

Dertig jaar geleden bereikten de overheid en de vakbonden in Wassenaar een akkoord over loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting. Het akkoord betekende een duidelijk einde van een moeizame periode in het overlegmodel.

Maandag en dinsdag wordt binnen het FNV vergaderd over de inrichting van de Nieuwe Vakbeweging, zoals deze afgelopen voorjaar met hulp van Jetta Klijnsma (PvdA) werd ingezet. Een 'essentiële vergadering', aldus Wiersma. Interne onenigheid binnen het FNV zorgde er het afgelopen jaar voor dat de overlegstructuur tussen overheid, werkgevers en vakbonden stroef verliep.

Tweedeling

Het akkoord zou volgens de twee jongerenbonden de tweedeling in de samenleving tussen mensen met een vast en met een flexcontract moeten voorkomen. Dit kan volgens Muilwijk en Wiersma door het ontslagrecht opnieuw in te richten.

"We hebben een verkeerd type zekerheid opgebouwd in ons arbeidsstelsel en verdelen die ook verkeerd. Sommigen hebben alles, anderen hebben niets. We zouden de ontwikkeling van de werknemer meer centraal moeten stellen, in plaats van het type contract", aldus Wiersma.

Dit kan volgens de jongerenbonden door vaste werknemers een maand en flexwerkers twee maanden per jaar scholingsmogelijkheden te geven. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt dan afhankelijk van de mogelijkheid je als werknemer te ontwikkelen.

Wegwerpartikel

"We hebben ruim 1 miljoen flexwerkers in Nederland, maar die zijn een wegwerpartikel geworden. En de oprotpremie als je wordt ontslagen, daar heb je niets aan. Want dan zit je zonder een baan. Terwijl, als werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen dan willen werkgevers ze niet meer kwijt."