RIJSWIJK - Ondernemers verwachten dat een kabinet van PvdA en VVD 'rustig, realistisch en stabiel' zal zijn.

Dat blijkt uit het maandag in het Financieele Dagblad (FD) gepubliceerde Ondernemerspeil, een onderzoek uitgevoerd door TNS Nipo en het FD.

Ondernemers zien een tweepartijenkabinet wel zitten, in tegenstelling tot burgers die het liefst D66 of CDA erbij willen, blijkt uit het onderzoek. De ondernemers rekenen met de uitslag van de verkiezingen op een snelle formatie die duidelijkheid en vertrouwen verschaft, aldus het FD.

Een kwart van de respondenten wil dat het nieuwe kabinet vooral iets doet aan de werkgelegenheid. Het bevorderen van de koopkracht is hoogste prioriteit voor 18 procent van de ondernemers. Ook de hervorming van de woningmarkt heeft hoge prioriteit, schrijft het FD.

Cijfer

Op de vraag hoe aantrekkelijk ondernemen nu is, geven de ondernemers het cijfer 5,5 op een schaal van 0 tot 10.

Bijna 60 procent van de ondernemers verwacht dat het ondernemersklimaat de komende maand niet beter en niet slechter wordt. Een vijfde van de ondernemers verwacht dat het klimaat het komende half jaar verbetert, aldus het ondernemerspeil.

De onderzoekers vroegen respondenten ook potentiële bewindspersonen te waarderen met een rapportcijfer. Mark Rutte eindigde met een 7,5 bovenaan, gevolgd door Henk Kamp met een 6,9 en Edith Schippers, Melanie Schultz van Haegen en Ronald Plasterk, die alledrie een 6,1 scoorden.

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier