AMSTERDAM - Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) is de winnaar van de eerste zogenoemde Vieze50-verkiezing.

Online stemmers zien hem dit jaar als de grootste tegenkracht van verduurzaming, meldt het Radio 1-programma Vroege Vogels zondag.

De verkiezing van de vijftig 'meest vervuilende' politici, belangenbehartigers en topmannen van Nederland is in september georganiseerd door Greenpeace, Joop.nl, Vroege Vogels en WISE.

De jury werd gevormd door deskundigen van de organisaties, advocaten, wetenschappers en bankenonderzoekers.

De jury had president-directeur van Shell Dick Benschop voor de eerste plaats genomineerd, maar de kiezers zetten hem op de derde plaats. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) haalde de tweede plaats.

Dierenwelzijn verkwanseld

Campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace vindt dat Bleker terecht de eerste plaats heeft gehaald. "Bleker verspeelde in recordtijd grote delen van zorgvuldig beheerde Nederlandse natuur en verkwanselde dierenwelzijn aan de belangen van de bio-industrie. Nederland zal nog jaren de bittere vruchten van Bleker oogsten."

De Vieze50 is afgeleid van de Duurzame Top 100, waarmee dagblad Trouw de komende week de koplopers van duurzaamheid in het zonnetje zet. Op vieze50.nl kunnen kandidaten voor de volgende verkiezingen worden genomineerd.