UTRECHT - GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij aangaan. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam. 

Hij pleit daarvoor na het vertrek van partijleider Jolande Sap en het opstappen van het partijbestuur.

''We moeten praten over wie we zijn, wat zijn onze idealen en hoe geven wij die vorm'', aldus Van Poelgeest zaterdag op een partijraad in Utrecht. Misschien moet er wel gedacht worden over een andere naam of samenwerking met een andere partij, aldus de wethouder.

''We moeten niets uitsluiten.'' Eerder pleitten onder anderen oud-Kamerlid Ineke van Gent en voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk al voor een dergelijke discussie.

Onder partijleden lijkt weinig enthousiasme om het bestaansrecht van de partij ter discussie te stellen. ''Ik ben daar helemaal klaar mee'', aldus een lid. Maar ook prominente leden als Marijke Vos twijfelen niet aan het bestaansrecht van de partij. Die heeft volgens haar een unieke positie door groen en links te verbinden en een fusie met de PvdA ziet zij ''absoluut niet zitten''. De partij moet tot rust komen en een nieuwe start maken, is haar oordeel.

Opvolger Sap

Een groot deel van de achterban van GroenLinks ziet geen duidelijke opvolger van Jolande Sap als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Bijna driekwart van de mensen die in 2010 en/of 2012 op GroenLinks stemde, zegt eigenlijk geen geschikte kandidaat te zien. Dat bleek zaterdag uit een peiling van EenVandaag.

Van de leden antwoordt de helft geen duidelijke opvolger te zien. Bij de kiezers en leden die wel een naam noemen, wordt Bram van Ojik het meest genoemd.

Zowel de kiezers als de leden zijn het niet eens met het besluit van het partijbestuur om Sap weg te sturen. Ze vinden vooral de partijtop verantwoordelijk voor het zetelverlies bij de afgelopen verkiezingen. Het opstappen van het partijbestuur wordt dan ook in ruime mate terecht genoemd.

Aan de peiling, die vrijdag en zaterdag werd gehouden, deden ruim 1400 mensen mee, onder wie 306 leden van de partij.