UTRECHT - Het partijbestuur van GroenLinks is zaterdagochtend in zijn geheel opgestapt.

Partijvoorzitter Heleen Weening maakte tijdens de partijraad in Utrecht eerst haar vertrek bekend. Later maakte vice-voorzitter Dineke Oldenhof bekend dat de rest van het bestuur ook vertrekt.

Weening liet haar partijgenoten weten dat zij zich medeverantwoordelijk voelt voor de crisis waar de partij nu in zit en daardoor 'herstel en vernieuwing' in de weg staat.

"Ik leg daarom het voorzitterschap neer. In de hoop dat de partij straks eensgezind, zonder de last van het verleden een nieuwe start kan maken", aldus Weening.

Bekijk hier de eerste beelden van de partijraad:

Sap

Vrijdag stapte GroenLinks-leider Jolande Sap op nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar opzegde.

Oldenhof stelde dat de discussie over de toekomst van de partij niet beïnvloed mag worden door de vraag naar het aftreden van het bestuur.

"We kiezen er daarom voor om samen ruimte te maken voor een frisse start, met nieuwe mensen, die vooruit kunnen kijken", aldus Oldenhof. 

De Toezichtraad is gevraagd een interim-bestuur samen te stellen.

Inschattingsfout

Weening erkende dat het een inschattingsfout was om een dag na de verkiezingen de conclusie te trekken dat de partij verder moest met partijleider Jolande Sap.

Volgens haar was er meer tijd nodig voor reflectie, maar wilden ze wel duidelijkheid geven over de positie van Sap.

GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini zegt nu spijt te hebben van de verklaring op de dag na de verkiezingen.

Twijfels

Weening bevestigde nog eens dat dat haar twijfels over Sap afgelopen weken werden versterkt, ook door gesprekken met de Kamerfractie en wethouders in het land.

"En dat Jolande zelf in de afgelopen weken, maar ook daarvoor, onvoldoende in staat bleek om interne impasses te doorbreken", aldus Weening.

Partijtop

Partijleden toonden zich in Utrecht kritisch over het selecte groepje dat de dienst lijkt uit te maken binnen de partij, de zogeheten 'partijtop'. 

Zo werd het aanvankelijke besluit om vertrouwen in Sap uit te spreken ondersteund door Weening, Sargentini en Senator Tof Thissen, maar niet door de fractie.

Bij de verkiezingen op 12 september verloor GroenLinks zes zetels en ging terug naar vier zetels.