AMSTERDAM - In Utrecht komt zaterdag de partijraad van GroenLinks bijeen om de interne crisis in de partij te bespreken. 

Behalve de verloren verkiezingen van vorige maand bespreekt de partij het vertrek van partijleider Jolande Sap.

Sap stapte vrijdag op nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd. Ze zou niet langer het benodigde draagvlak hebben en niet meer in staat zijn om effectief en gezaghebbend leiding te geven.

Volgens partijvoorzitter Heleen Weening was haar vertrek onvermijdelijk geworden.

De fractie van GroenLinks kiest maandag een opvolger voor Sap. Wie dat gaat worden, is nog niet duidelijk. De fractie bestaat nu uit Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver. Hoogstwaarschijnlijk komt Linda Voortman opnieuw de Kamer in.

Verbijsterend

GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman zei vrijdagavond in Nieuwsuur dat de partijtop 'paniekvoetbal' speelt. Hij vindt dat het bestuur Sap moet vragen om terug te keren. De Gaay Fortman noemde het optreden van het bestuur 'verbijsterend' en 'rampzalig'.

"Ik achtte zoiets totaal onmogelijk. De verkiezingen hebben ons pijn gedaan maar wat we nog hadden was Jolande Sap", aldus De Gaay Fortman. "Ik weet niet hoe we verder moeten."