DEN HAAG - De partijtop van GroenLinks moet 'bij zichzelf te rade gaan over de ramp die het heeft veroorzaakt'. 

Dat zei GroenLinks-prominent Bas de Gaay Fortman vrijdagavond in Nieuwsuur in reactie op de aankondiging van Jolande Sap dat zij stopt als partijleider van GroenLinks.

''Ik zie niet hoe het verder moet zonder Jolande'', stelt De Gaay. Hij vindt dat de partijtop Sap zou moeten vragen om terug te komen op haar besluit om te vertrekken als fractieleider.

Volgens De Gaay had het helemaal niet gemogen dat het partijbestuur Sap dwong om te vertrekken. ''Daar hebben de kiezers niet voor gekozen.'' Volgens hem had de partij zonder haar nog amper twee zetels gehad.

Ramp

De Gaay liet doorschemeren niet geporteerd te zijn van het optreden van onder anderen partijvoorzitter Heleen Weening.

Weening zei vrijdagavond dat ze 'daags' na de verkiezingen eigenlijk al geen vertrouwen had dat Sap de partij er nog bovenop zou helpen, maar dat Sap verder wilde en dat ze toch werd gesteund. Dat was toen belangrijk om rust te krijgen, al gaf ze toe dat er nu een 'gek beeld' is ontstaan.

Amateurisme

Een andere oudgediende van GroenLinks, Ina Brouwer, leek het in Pauw en Witteman eens te zijn met De Gaay. GroenLinks zou Sap moeten houden, vindt ook zij.

De gang van zaken vrijdag is 'heel slecht en had niet mogen gebeuren'. Het is volgens Brouwer 'volstrekt ongeloofwaardig' dat de partij kort geleden nog achter Sap stond en korte tijd later 'toch maar niet': ''Dat is amateurisme, verbijsterend', concludeert zij.