AMSTERDAM - Richard de Mos blijft toch in de gemeenteraad van Den Haag zitten. Hij gaat daar door als de eenmansfractie Groep de Mos. Dat heeft vrijdag aan Omroep West laten weten.

In juli zei hij nog dat hij zijn raadszetel aan de PVV terug zou geven. De Hagenaar zit sinds maart 2011 in de gemeenteraad. De 36-jarige De Mos was ook Kamerlid, maar de partij van Geert Wilders had hem niet op de kandidatenlijst gezet.

Hij hoopte daarna alsnog te worden toegevoegd als lijstduwer en via voorkeursstemmen in de Kamer te worden gekozen. Hij maakte zijn raadslidmaatschap in Den Haag afhankelijk van het slagen van deze actie, die uiteindelijk mislukte.

Eerste emotie

"Ik heb afgelopen zomer in eerste emotie gehandeld en die emotie heb ik nu achter me gelaten", motiveert hij zijn stap tegen Omroep West. Verder claimt hij 'talloze' verzoeken te hebben gekregen van mensen uit Den Haag en Scheveningen om door te gaan als raadslid. "Mensen hebben mijn werk blijkbaar gewaardeerd."

De Mos wil zijn eenmansfractie uitbouwen tot een 'echt lokale volkspartij'. Een aantal bekende Hagenaars zou bereid zijn om daarin plaats te nemen.

"Wij gaan werken aan een herkenbare lokale partij, waar het groen-gele bloed door de aderen stroomt." Hij hoopt bij de verkiezingen van maart 2014 tussen de vijf en tien zetels in de gemeenteraad te halen, hoewel hij erkent dat dat veel is.

Van Doorn

Het besluit van De Mos betekent dat de PVV nog een zetel in de gemeenteraad verliest. Eerder stapte Arnoud van Doorn al uit die partij. Ook hij ging door als onafhankelijk raadslid. De PVV houdt zes raadszetels over en is nu samen met D66 de derde partij in de raad.