DEN HAAG - Studenten die de langstudeerboete al hebben betaald, krijgen die zo snel mogelijk teruggestort.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) heeft dat vrijdag bekendgemaakt, na overleg met de HBO Raad en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Tijdens de kabinetsformatie hebben VVD en PvdA besloten de langstudeerboete met terugwerkende kracht te schrappen. Zijlstra vindt dat studenten snel duidelijkheid moeten krijgen en stopt daarom zo snel mogelijk de uitvoering van de maatregel.

Wie het verhoogde collegegeld al betaald heeft, krijgt dat terug. ''We zijn nu druk bezig uit te zoeken wat hiervan de consequenties zijn, want het moet wel zorgvuldig gebeuren'', zei Zijlstra. In de loop van volgende week verwacht hij meer duidelijkheid te kunnen geven.

Goed nieuws

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) vindt het goed nieuws dat de al betaalde boetes worden teruggestort. Om hoeveel geld het gaat, weet de organisatie niet.

''We houden goed in de gaten hoe dit loopt, maar de signalen stemmen ons hoopvol. We willen ook dat universiteiten en hogescholen coulant zijn voor studenten die zich hebben uitgeschreven wegens de boete."

"Wanneer zij zich alsnog mogen inschrijven, heb je het effect van de boete zo veel mogelijk opgeruimd'', reageerde LSVB-vicevoorzitter Karlijn Ligtenberg.