AMSTERDAM - Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) blijft bij haar voornemen om de A27 bij Utrecht te verbreden tot twee keer zeven rijstroken. 

Dat meldt de NOS vrijdag. De minister spreekt van een weloverwogen keuze, waar lang op is gestudeerd. "We kiezen niet voor suboptimale plannen. Als de Kamer er anders over denkt, hoor ik dat woensdag in het debat", aldus de minister.

Schultz benadrukte dat het haar er niet enkel om te doen is om twee rijbanen van zeven rijstroken te krijgen. "De verbreding is belangrijk om de bereikbaarheid en doorstroming te verbeteren en de veiligheid te vergroten", zei ze op Radio 1.

Een bredere A27 zou ook de geluidsoverlast en de uitstoot in de stad Utrecht terugdringen.

80 kilometer

Een aantal partijen waaronder de PvdA is tegen de verbreding van de snelweg in een natuurgebied ter hoogte van Amelisweerd. Zij pleiten onder meer voor een verbetering van de doorstroom door het terugbrengen van de maximumsnelheid van 100 tot 80 kilometer per uur.

De Kamer wil ook weten wat de effecten zijn als op het stuk voortaan maar 80 kilometer per uur mag worden gereden. Schultz zegde toe die berekening ook naar de Kamer te sturen. "Als zij andere varianten hebben hoor ik dat graag."