AMSTERDAM - De belastingopbrengsten zullen volgend jaar veel lager uitvallen dan het ministerie van Financiën verwacht.

Daardoor stijgt het begrotingstekort van 2,7 naar 3 procent van het bruto binnenlands product. Dat stellen vooraanstaande fiscalisten vrijdag in Het Financieele Dagblad.

Volgens de fiscalisten verwacht het Centraal Planbureau onterecht een stijging van de belastingopbrengsten met 0,8 procent bij een economische groei van 1 procent.

Zij achten het reëler dat de opbrengsten met niet meer dan een half procent stijgen, aangezien de stijging van de belastinginkomsten vorig jaar ruim tien keer kleiner was dan de economische groei.

Indien de verwachtingen van de fiscalisten correct zijn, zullen de inkomsten van de fiscus circa twee miljard euro lager uitvallen, verwacht fiscalist en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen Flip de Kam. Daardoor stijgt het begrotingstekort zodanig dat het door Brussel maximaal toegestane tekort van drie procent mogelijk wordt overschreden.

Laag btw-tarief

Recentelijk vallen de inkomsten van de fiscus tegen door een stijgend beroep op aftrekposten en doordat consumenten relatief veel geld uitgeven aan producten met een laag btw-tarief zoals voedsel, merkt de krant op.

Het ministerie van Financiën stelt in een reactie dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de inkomstenramingen door het CPB. Volgens een woordvoerder is de stijging van de belastingopbrengsten ten opzichte van de economische groei, de progressiefactor, geen basis voor het begrotingsbeleid. "Het is niet zo dat we voordat we de begroting opstellen eens gaan bedenken welke progressiefactor we dit jaar gaan hanteren."