DEN HAAG - De Tweede Kamer voert binnenkort een debat met minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) over de manier waarop de hoeveelheid fijnstof in de lucht langs snelwegen wordt berekend. 

Aanleiding is een onderzoek van Milieudefensie waaruit zou blijken dat het ministerie een rekenmodel hanteert dat bij de ringweg A10 West bij Amsterdam uitgaat van een weiland als omgeving in plaats van een stad.

Daardoor zou volgens de milieuclub ten onrechte blijken dat de normen op die plek niet worden overschreden.

D66 heeft donderdag een debat en een brief over de kwestie aangevraagd en kreeg in ieder geval steun van GroenLinks en ChristenUnie. De discussie zal wat D66 betreft niet alleen gaan over de weg bij Amsterdam, maar over de hele manier van meten.

De berekening van de vervuiling is voor de partijen van belang, omdat er veel maatregelen aan verbonden zijn. Zo is op een aantal snelwegen de maximumsnelheid onlangs verhoogd.

Landelijk gebied

Het ministerie sprak donderdag tegen dat er een rekenmodel bestaat dat uitgaat van landelijk gebied. Er zijn volgens een woordvoerster twee rekenmodellen: een voor wegen in steden en een voor snelwegen. Omdat de A10 een snelweg is, is dat model erop losgelaten.