HILVERSUM - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht twijfelt of hij zich beschikbaar zal stellen voor een tweede termijn als burgemeester.

''Het is zwaarder dan de Tweede Kamer'', zei hij donderdagmiddag in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

Hij noemde het burgemeesterschap ''leuk, maar extreem zwaar''. Tegen het eind van het jaar denkt Wolfsen een beslissing te nemen over een eventuele verlenging van zijn ambt in Utrecht.

Wolfsen ligt sinds zijn aantreden in 2008 al zwaar onder vuur in Utrecht door achtereenvolgende affaires. Sinds augustus van dit jaar wordt de burgemeester beveiligd wegens bedreigingen aan zijn adres uit de criminele hoek. ''Dat is zeer onaangenaam, maar ik laat me niet beïnvloeden in mijn beleid.''

Moties van wantrouwen

Wolfsen heeft al verschillende moties van wantrouwen geïncasseerd. Onder andere wegens ingrijpen bij een lokale krant vanwege een voorgenomen publicatie over zijn declaratiegedrag en omdat hij de raad niet volledig en voldoende inlichtte over het gedrag van de Romafamilie Nicolich.

PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Bram Peper spuiden openlijk kritiek op hun partijgenoot.

Deze zomer kreeg Wolfsen commentaar toen hij in eerste instantie zijn vakantie niet afbrak wegens de asbestaffaire in Kanaleneiland.