BRUSSEL - Het Europees Parlement wil niet fors besparen op de Europese begroting van volgend jaar.

Een aantal door de EU-lidstaten gemaakte besparingen moet worden teruggedraaid, zo bleek donderdag na een stemming in de daartoe bevoegde begrotingscommissie.

De Europese Commissie wil dat de begroting van 2013 met 6,8 procent stijgt ten opzichte van dit jaar. De EU-lidstaten kwamen in juli overeen dat er niet meer dan 2,79 procent bijkomt en stelden flinke besparingen voor.

Het parlement houdt echter net als de Commissie vast aan meer geld voor bijvoorbeeld onderzoek en ontwikkeling.

Onderhandelingen

Precieze cijfers kon een woordvoerder van het Europarlement nog niet geven, maar waarschijnlijk ziet het parlement graag een begroting die ''op of iets boven'' het voorstel van de commissie uitkomt.

Als het parlement eind oktober een definitief standpunt heeft ingenomen, beginnen de onderhandelingen tussen het parlement en de lidstaten.

Nederland

Nederland is een van de landen die fors willen bezuinigingen op de Europese begroting. Den Haag vindt het onbegrijpelijk dat er meer geld naar Europa gaat terwijl lidstaten de broekriem moeten aantrekken wegens de crisis en strengere Europese begrotingsregels.

Niet alle Europarlementariërs zijn het met het eigen instituut eens. CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt het niet verdedigbaar in deze tijden dat er meer geld gevraagd wordt.

Zij had graag gezien dat alle commissies in het Europarlement het voorstel van de commissie hadden verlaagd, zoals de landbouwcommissie onder haar leiding deed. ''Als elke commissie dat had gedaan, waren we een stuk beter bezig geweest.''

Treurig

Lucas Hartong, Europarlementariër voor de PVV, stemde in de begrotingscommissie zelfs tegen de voorstellen van het parlement om een aantal besparingen terug te draaien, maar hij had geen meerderheid.

''Terwijl de Tweede Kamer probeert te bezuinigen waar mogelijk, vliegen de extra miljoenen eruit in Brussel. Zeer, zeer treurig."