DEN HAAG - Greenpeace eist dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) kerncentrale Borssele onmiddellijk stillegt voor onderzoek. 

Aanleiding is een rapport van de Europese Commissie dat donderdag verschijnt, maar al is uitgelekt. Volgens deze stresstest voldoen de Europese kerncentrales niet aan de normen.

Ook in Borssele zouden forse investeringen nodig zijn om de centrale bestendig te maken tegen aardbevingen en andere rampen.

Stilleggen

Dinsdag drong GroenLinks naar aanleiding van het onderzoek uit Brussel al aan op het stilleggen van Borssele. Maar volgens het departement van Verhagen bevat dit rapport geen nieuws en is Borssele veilig.

Greenpeace waarschuwde eerder al voor haarscheurtjes in het reactorvat in Borssele. Dat probleem deed zich eerder voor in Belgische kerncentrales, die gebouwd zijn door hetzelfde bedrijf. De Belgische centrales zijn voor onderzoek stilgelegd, maar volgens Verhagen is dat met Borssele niet nodig.

Volgens Greenpeace bagatelliseert Verhagen de problemen. De milieuorganisatie wil binnen 2 weken duidelijkheid van de minister.