DEN HAAG - Door de kerncentrale in Borssele te sluiten kunnen tientallen miljoenen euro's worden bespaard die anders nodig zijn om de veiligheid ervan op orde te brengen. 

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zegt dat op basis van een rapport van de Europese Commissie. Naar aanleiding van een bericht van BNR wil Van Tongeren een debat aanvragen met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken).

In het uitgelekt rapport van de Europese Commissie staat volgens BNR dat Borssele beter beveiligd moet worden tegen overstromingen, aardbevingen en vliegrampen. Daarmee zijn veel extra kosten gemoeid.

Volgens een woordvoerder van Verhagen bevat het rapport geen nieuws. De conclusies zijn eerder al naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit het stuk blijkt dat Borssele volgens een stresstest van de Europese Commissie veilig is.

Natuurrampen

Al voor de kernramp in Japan, die de aanleiding was voor Brussel om de Europese kerncentrales aan de stresstest te onderwerpen, had Nederland besloten om nog eens goed te kijken naar de risico's die Borssele loopt bij natuurrampen en vliegtuigongelukken, aldus de woordvoerder. Welk bedrag daarmee is gemoeid, kan hij niet zeggen.

Volgens Van Tongeren heeft Verhagen eerder ten onrechte beweerd dat Borssele veilig is. ''Het is eeuwig zonde om nu weer een hoop geld in een bejaarde kerncentrale te steken.''