AMSTERDAM - GroenLinks-leider Jolande Sap dreigde af te treden als haar fractie niet zou instemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz. 

"Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk", zei ze volgens Vrij Nederland op een fractievergadering.

Tegenover NU.nl erkent Sap dat deze passage in het artikel klopt, maar ze zegt zich niet te herkennen in de kop. Verder zegt ze geen behoefte te hebben hier verder op in te gaan, omdat de reconstructie een weergave is van 'persoonlijke kleuren'.

"Er is een commissie aan de slag gegaan die alles gaat onderzoeken. Ik snap dat er allerlei journalistieke belangstelling is, dus de commissie moet snel haar werk doen", aldus Sap.

Aanslag op vertrouwen

Ze had in januari vorig jaar zonder overleg met de fractie een afspraak met premier Mark Rutte (VVD) gemaakt over de missie. Oud-partijleider Femke Halsema had zich volgens het blad toen al tegen de missie gekeerd. De fractie telde toen tien Kamerleden. Alleen Ineke van Gent stemde er uiteindelijk niet mee in.

De wijze waarop Sap het besluit 'doorduwde' was een aanslag op het prille vertrouwen van de fractie, concludeert Vrij Nederland uit de reconstructie. Volgens 'vele betrokkenen' was ze vanaf die vergadering haar greep op de fractie kwijt.

Dibi

Tofik Dibi, die er ook kritische noten bij plaatste, en Van Gent, inmiddels uit de Kamer, werden vanaf dat moment als ongeleide projectielen beschouwd.

Ook toen Dibi zich in mei kandidaat stelde voor het fractievoorzitterschap zou Sap hebben overwogen het fractievoorzitterschap neer te leggen. Pas na aandringen van partijprominenten besloot ze door te gaan.

Naar aanleiding van de dramatische verkiezingsuitslag vindt oud-Europarlementariër Joost Lagendijk dat de partij een fusie met de PvdA moet overwegen om haar groene ideeën 'onderdeel te maken van een bredere beweging'. Van Gent vindt dat opheffing geen taboe moet zijn in de discussie. "Als het erop aankomt zou ik kiezen voor een fusie met de PvdA."