SYDNEY - Australië zal Geert Wilders geen visum weigeren. Dat heeft de Australische minister van Immigratie, Chris Bowen, dinsdag gezegd in een radio-interview.

De PVV-leider vroeg ruim een maand geleden een visum aan, omdat hij op uitnodiging van de anti-islamgroep Q Society in Australië wil spreken over de 'gevaren' van de islam.

Bowen zei tegen ABC dat de procedure voor de visumaanvraag langer heeft geduurd, omdat ''het altijd moeilijke beslissingen zijn. Het is zaak om een balans te vinden tussen onze vrijheid van meningsuiting en zijn behoorlijk extremistische opvattingen’', aldus de minister.

Volgens Bowen is de PVV-leider een provocateur: ''Hij had niets liever gezien dan dat zijn visum geweigerd was en dat hij een cause célèbre was geworden. Ik denk dat onze maatschappij robuust genoeg is en ons multiculturalisme sterk genoeg is om zijn ideeën neer te slaan met de kracht van onze ideeën en de kracht van onze ervaring, zonder te grijpen naar het botte wapen om hem uit Australië te weren'’.

Goed nieuws

PVV-leider Geert Wilders noemt het ''goed nieuws'' dat Australië hem toch een visum wil geven. Dat liet hij dinsdag weten.

''Dat is goed nieuws en ondanks dat het onzinnig is dat men over de visumverlening getwijfeld heeft, is het een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting'', aldus Wilders. ''Er zijn inmiddels vele extra verzoeken binnengekomen om te komen spreken in Perth, Brisbane, Sydney en Melbourne.''

De PVV-leider gaat nu naar eigen zeggen in februari volgend jaar een ''grote Australië-tour'' houden.

Tijdsbestek

Volgens een woordvoerder van het Australische ministerie van Immigratie is het moeilijk om te zeggen hoe lang het visum, nu die is goedgekeurd door de minister, op zich zal laten wachten. ''Dat ligt aan het individu. Of hij een strafblad of een controversiële achtergrond heeft. Dat kan enkele dagen duren of langer als er enige vertraging ontstaat.'’

Andrew Horwood, bestuurder van Q Society in Sydney, zegt dat Wilders niet in oktober naar Australië zal komen. ''We kijken nu naar de maand februari en hebben zoveel aanvragen uit het hele land gehad voor Wilders’ toespraken dat we behalve in Sydney en Melbourne, nu ook een toespraak in Perth willen organiseren’', stelde Horwood.

Verklaring

Horwood vindt het jammer dat de visumaanvraag ''zo ongebruikelijk lang'' op zich liet wachten. ''Ik kan geen enkele logische verklaring bedenken waarom het zo lang heeft moeten duren'', aldus de bestuurder.