BRUSSEL - De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt wil een federaal Europa met een rechtstreeks gekozen president en regering.

Verhofstadt, die ook leider is van de liberale groep in het Europarlement, deed zijn uitspraken maandag in het radioprogramma De ochtend naar aanleiding van zijn nieuwste boek.

Hij schreef het samen met de leider van de groene fractie in het Europees Parlement, Daniel Cohn-Bendit.

Volgens Verhofstadt is dit de manier om uit de eurocrisis te komen. Het bewijs daarvoor wordt volgens de Belg geleverd door "al die toppen die niets hebben opgeleverd''.

De huidige Europese Commissie moet volgens de plannen van de liberaal een regering worden. Daarnaast pleit Verhofstadt voor twee Kamers: het Europees Parlement, dat de bevolking vertegenwoordigt en een nieuwe Kamer die de lidstaten representeert.

Eerder pleitte de Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66), overigens een fractiegenoot van de Belg in het Europees Parlement, ook voor een federaal Europa.

Barroso

Hiermee steunt Guy Verhofstadt de voorzitter van de Europese Commissie, José Barroso. Die pleitte in september tijdens de jaarlijkse 'State of the Union'-speech voor een federale unie van Europese natiestaten, dat volgens hem niet hetzelfde is als een 'superstaat'.

De Europese Commissie zal haar plannen nog voor de volgende Europese Parlementsverkiezingen in 2014 voorstellen, zei Barroso tijdens dezelfde speech.

Een federale staat zou inhouden dat de soevereiniteit verdeeld wordt tussen de Europese Unie en de nationale lidstaten. Een voorbeeld is Duitsland, waar de soevereiniteit is verdeeld tussen de federale staat en de deelstaten.