AMSTERDAM - De langstudeerboete wordt naar verwachting afgeschaft door VVD en PvdA.

Dat schrijft de Telegraaf maandag op basis van Haagse bronnen.

Door de afschaffing van de maatregel zou er 370 miljoen euro minder naar de schatkist gaan. VVD en PvdA zijn beide voorstander van het vervangen van de huidige studiefinanciering door een sociaal leenstelsel.

De langstudeermaatregel werd op 1 september ingevoerd. De regel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen.

Forensentaks

Ook de forensentaks zou in de onderhandelingen over een regeerakkoord sneuvelen. VVD en PvdA zouden deze week samen een plan indienen om de onbelaste kilometervergoeding te behouden, meldt de Telegraaf. Zondag meldden bronnen dit ook al tegenover RTL Nieuws.

Bij invoering van de taks, moeten forensen belasting gaan afdragen over de reiskostenvergoeding van de werkgever. Nu is die nog onbelast. De maatregel uit het Kunduz-akkoord zou per 1 januari volgend jaar ingaan.

Slecht plan

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt de door de PvdA en de VVD beoogde overstap van de langstudeerboete naar een leenstelsel een slecht plan.

"De langstudeerboete bedraagt 3000 euro, een leenstelsel minstens 13.000 euro. Het gaat van kwaad tot erger. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding."

"Afschaffing van de langstudeerboete is een goed plan, omdat het neerkomt op een boete op ambitie", vervolgt Van Dijk. "Deze vervangen door een leenstelsel is echter buitengewoon dom. Het Centraal Planbureau berekende al dat dit tot minder studenten zou leiden. Waarschijnlijk zien 20 tot 35.000 jongeren af van een hogere opleiding als de studiebeurs wordt afgeschaft."

Alles over de formatie in ons dossier