DEN HAAG - Een meerderheid van de bevolking, 59 procent, vindt het een goede zaak dat de informateurs vrijdag een bezoek aan koningin Beatrix hebben gebracht om haar bij te praten over de procedures van de kabinetsformatie. 

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een aantal Tweede Kamer-fracties, waaronder D66 en SP, lieten deze week weten verbaasd te zijn over het bezoek aan de koningin, omdat dit niet in de nieuwe regels zou passen.

Er is bij de ondervraagde Nederlanders geen draagvlak voor een terugkeer naar de oude manier van formeren. Een minderheid, 43 procent, vindt dat de koningin vanaf het begin bij de formatie betrokken had moeten zijn.

Net iets meer dan de helft, 51 procent, vindt dat Rutte en Samsom meer moeten vertellen over de voortgang van de formatie. Vooral SP- en PVV-stemmers zijn niet blij met hun 'radiostilte'.

Zetels

In de peiling van zondag gaat de VVD er ten opzichte van die van vorige week 1 zetel op achteruit. De PVV krijgt er in de peiling van deze zondag eentje bij.

VVD en PvdA hebben in de laatste peiling nu 6 zetels minder dan ze bij de verkiezingen van 12 september in werkelijkheid hebben gekregen. De VVD zou er zondag 39 halen, de PvdA 34. De SP staat in de peiling op achttien zetels, 3 meer dan in de Tweede Kamer.