AMERSFOORT - De hoge peilingen en torenhoge verwachtingen aan het begin van de verkiezingsstrijd hebben verlammend gewerkt voor SP-leider Emile Roemer.

Dat zei hij zaterdag tijdens een partijraad in Amersfoort. ''Tijdens de eerste debatten was ik niet helemaal mezelf. Ik was te voorzichtig', zei Roemer. Hij sprak van bizarre verkiezingen.

''We hebben lang op een roze wolk geleefd', sprak hij. ''En de sympathie hebben we niet weten om te zetten in stemmen."

Daarnaast heeft de SP zich volgens Roemer laten verrassen door aanvallen van tegenstanders, bijvoorbeeld toen werd gezegd dat de partij draaide over de AOW. Roemer stelde dat hij zijn plannen ''niet goed naar voren heeft gebracht, waardoor ''anderen de kans kregen dat te framen". ''En dan schiet je in de verdediging", concludeerde Roemer.

Geen twijfel

Toch wordt door de lokale afdelingsvoorzitters niet aan Roemer getwijfeld. De eerste spreker op de partijraad zei te hopen dat de partijleider aanblijft en kreeg een groot applaus als bijval. ''Aan een slecht debatje heeft het niet gelegen hoor, Emile", zei een andere spreker. En: ''Ik ga er vooralsnog vanuit dat het eerste kabinet-Roemer er nog wel komt", zei iemand.

Wel werd er ook kritiek geuit. De partij is te 'regeringsgeil' geweest. Ook was de doorrekening van de plannen door het Centraal Planbureau (CPB) moeilijk uit te leggen. Tevens werd gezegd dat de SP tijdens de campagne niet dicht genoeg bij het socialistische gedachtegoed is gebleven.

PvdA

Roemer liet zich negatief uit over de Partij van de Arbeid. ''Dat de PvdA ons al voor de verkiezingen als een baksteen heeft laten vallen, dat voelt als een mes in de rug."

''Ik heb me verschrikkelijk vergist in de ware aard van de Partij van de Arbeid. En wellicht had ik dat ook kunnen weten", zei Roemer verder. Hij zei oprecht te hebben gemeend dat een samenwerking over links mogelijk was. ''Dat heb ik vol gedaan in de verwachting om ook na de verkiezingen tot samenwerking te komen."

Formatie

Roemer ging ook nog in op de formatiepoging die de VVD en PvdA op het moment ondernemen. Volgens hem heeft PvdA-leider Diederik Samsom een strategische blunder begaan door zo snel over rechts te gaan.

''De PvdA had kunnen zeggen: je krijgt ons samen of je krijgt niets", stelt Roemer. De PvdA heeft volgens de SP-leider een sterke positie omdat het voor VVD-leider Mark Rutte niet mogelijk is om een coalitie over rechts te vormen. Hij verwijt het de PvdA dat die de eigen positie niet heeft gebruikt om links te versterken.

Afwachten

Roemer stelde verder rustig af te wachten op de resultaten van de formatiepoging. ''Goede dingen omarmen we. Maar als de PvdA op wezenlijke punten de boel weggeeft, dan zullen ze de ware SP nog tegenkomen." Als de partijen er niet uitkomen, kunnen ze weer bij de SP aankloppen. ''Maar we moeten wel voldoende van onze plannen kunnen realiseren."

De SP-leider sloot af met de woorden dat door de houding van de PvdA ''de SP en Emile Roemer sterker, krachtiger en strijdbaarder' zijn geworden. ''We zijn strijdbaarder dan ooit', aldus de Roemer.