DEN HAAG - FNV/de nieuwe vakbeweging doet een oproep aan politieke partijen, werkgevers en maatschappelijke organisaties om samen een sociale agenda op te stellen. 

Daarin zouden afspraken gemaakt moeten worden over onder meer de arbeidsmarkt, zorg en woningmarkt.

Zaterdag is een brief daarover naar de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) gestuurd die met onderhandelaars van VVD en PvdA proberen een kabinet in elkaar te zetten.

In het Radio 1-programma Tros Kamerbreed riep voorzitter Ton Heerts van FNV/de nieuwe vakbeweging politiek en werkgevers op ''kleur te bekennen'' en duidelijk te maken of ze gezamenlijk met de vakbeweging tot afspraken willen komen.

Interne strubbelingen

Heerts erkende dat door interne strubbelingen de FNV een tijd geen gesprekspartner is geweest en er ''veel buiten de polder en FNV in het bijzonder om is gebeurd''. Maar de vakcentrale is vrijwel helemaal weer op de rails, benadrukte Heerts, en daarmee weer een goede gesprekspartner voor politiek en werkgevers.

De FNV-voorzitter wil in ieder geval dat de geplande versoepeling van het ontslagrecht en de forensentaks van tafel gaan. ''Daar zit niemand in Nederland op te wachten.''

CNV

CNV-voorzitter Jaap Smit reageerde zaterdag positief op de woorden van Heerts, die in lijn zijn met een eerder pleidooi van CNV. Hij beschouwt een sociale agenda als een mooi begin. ''Laten we als sociale partners beginnen met een noodzakelijk en zorgvuldig gesprek over hervormingen op de arbeidsmarkt.''

VNO-NCW

Werkgeversvereniging VNO-NCW laat in een reactie aan NU.nl weten "positief te zijn over de bereidheid van Ton Heerts om met vakbonden en nieuw kabinet te praten over oplossingen voor de crisis en over versterking van onze economie en werkgelegenheid."

Alle berichten over de formatie in ons nieuwsdossier