LEIDEN - Politiek Den Haag brengt de Nederlandse ruimtevaartsector ernstig in gevaar. 

Dat betoogt topman Bart Reijnen van ruimtevaartorganisatie Dutch Space zaterdag in een interview met het AD.

Het kabinet wil 30 miljoen euro bezuinigen op ruimtevaart. Dat is een schamel bedrag voor de overheid, zegt Reijnen, maar voor de bedrijfstak is het een enorme aderlating.

''Zonder dat geld gaat zeker de helft van de ruim 1000 Nederlandse ruimtevaartbanen verloren en verdwijnt de sector misschien wel."

André Kuipers

En dat is extra jammer, aldus Reijnen, omdat het een bloeiende sector is waar elke geïnvesteerde euro dik wordt terugverdiend. ''Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat dat een goeie investering is.

"Astronaut André Kuipers noemt hij een geweldige ambassadeur, die blijft hameren op het belang van de ruimtevaart. ''Hij inspireert een hele generatie. Hij zet techniek in de belangstelling. Niet alleen bij jongens, maar ook bij de vrouwen die we hard nodig zullen hebben."

De geplande bezuiniging stuit ook op weerstand in de Tweede Kamer, die het liefst ziet dat die wordt teruggedraaid. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft de Kamer gevraagd alternatieven aan te dragen om het miljoenenbedrag te dekken.