DEN HAAG - Alle politieagenten zouden uitgerust moeten worden met een stroomstootwapen. Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid) hebben leden van speciale arrestatieteams positieve ervaringen met de zogenoemde taser opgedaan.

Binnenkort start een proef om te bezien of het stroomstootwapen voor alle agenten bruikbaar is. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat veel agenten graag met de taser op pad willen.

Door een stroomschok van een taser is een agressieve persoon in een keer uit te schakelen.

Onomstreden is het wapen niet. De Nederlandse Politiebond heeft eerder twijfels geuit over het nut en het veilig gebruik van de taser.

In het buitenland, met name de Verenigde Staten, zijn er volgens critici doden gevallen. Amnesty International heeft ook gewaarschuwd voor de risico's van het wapen en pleitte eerder voor meer onderzoek.

ACP

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt de taser als middel ''prima'' te vinden. Volgens hem moet er, als deze wordt toegevoegd aan de middelen die agenten bij zich dragen, dan wel worden gekeken naar het totale aantal.

''Het minst effectieve middel zou dan moeten verdwijnen'', aldus Van de Kamp. ''Anders wordt het wel heel erg veel, wat ze bij zich hebben. Ze dragen nu al dingen als een pistool, een lamp, mobilofoons, pistoolhouders, pepperspray en meer bij zich.''

Pepperspray

Een agent heeft nu een wapenstok en pepperspray in zijn standaarduitrusting. Onlangs is er wel geëxperimenteerd met een langere wapenstok.

De PVV pleitte eerder voor een taser in de vaste uitrusting omdat volgens de partij een agent nu te weinig middelen heeft en pepperspray vaak niet werkt.