AMSTERDAM - Scholen moeten vanaf december verplicht voorlichting geven over homoseksualiteit.

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft de kerndoelen voor basisscholen en voor het voortgezet onderwijs aangepast. De aanpassing had eigenlijk al aan het begin van het schooljaar moeten ingaan, maar dat was niet gelukt.

De minister was aanvankelijk tegen de verplichte voorlichting over seksuele diversiteit, zoals het lespakket officieel wordt genoemd.

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft ze de kerndoelen nu toch aangepast, waardoor het een verplicht onderdeel wordt van het onderwijs op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Vertraging

Van Bijsterveldt beloofde de Kamer in juni nog voor het einde van het jaar homovoorlichting verplicht te stellen. De invoering liep vertraging op, doordat een advies van de Onderwijsraad over het pakket op zich liet wachten. Van Bijsterveldt ontkende de invoering bewust te hebben vertraagd.

COC Nederland, een van de aanjagers van de verplichte voorlichting, reageert verheugd dat de minister haar belofte nakomt om de invoering voor het einde van het jaar af te ronden.

Volgens de homobelangenorganisatie worden homoseksuele scholieren vaak gepest. Voorlichting zou moeten bijdragen aan de acceptatie van homoseksualiteit.