DEN HAAG - Bij de PvdA is irritatie ontstaan rond uitspraken van VVD-staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) over de invoering van de wietpas.

Teeven zei vrijdag tegen de NOS dat de invoering van de wietpas gewoon doorgaat, ondanks groeiende weerstand bij gemeenten.

"Het is aardig dat Teeven allerlei dingen roept, maar over de wietpas is in de formatie nog helemaal niets besloten", aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl.

Ze zegt eerder juist haar mond te hebben gehouden over dit onderwerp om de besprekingen tussen VVD en PvdA niet te belemmeren.

Gemeenten

Afgelopen dagen melden zich steeds meer gemeenten die willen dat het wietpas-project stopt. In het zuiden van de land is de pas al een feit, vanaf 1 januari 2013 moet de wietpas landelijk worden ingevoerd.

Teeven zei dat de pas een 'goed succes' is en dat negatieve bijeffecten, zoals straathandel, moet worden aangepakt. In oktober wordt het project geëvalueerd, maar de invoering gaat gewoon door, aldus Teeven na afloop van de ministerraad.

Vrijdag lieten acht Limburgse burgemeesters weten dat de invoering gestopt zou moeten worden, vanwege de toegenomen drugscriminaliteit als gevolg van de wietpas.

Ook was er afgelopen dagen kritiek uit Breda en Utrecht.