DEN HAAG - Ghana krijgt minder hulpgeld omdat het land onvoldoende meewerkt met de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. 

Dat maakte staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

Er wordt 10 miljoen gekort op ontwikkelingsprogramma's met de Ghanese overheid. Volgens Knapen kan het land niet verwachten dat Nederland eindeloos blijft helpen, als zij niet meewerken aan terugkeer van asielzoekers. ''Voor wat, hoort wat'', zei hij.

Begin dit jaar had Knapen tijdens een bezoek aan het West-Afrikaanse land de autoriteiten al gewaarschuwd dat het gebrek aan samenwerking financiële consequentie's zou kunnen hebben.

Ook een gesprek in juni met de ambassadeur van Ghana leverde niets op. Zijn ambassade blijft slechts sporadisch uitreispapieren verstrekken voor uitgeprocedeerde asielzoekers, aldus het ministerie.

Signaal

Knapen stelde dat Ghana slechts medewerking heeft verleend aan de terugkeer van 7 van de bijna 80 uitgeprocedeerde asielzoekers. Het korten van het ontwikkelingsgeld is volgens de staatssecretaris ''een signaal dat we het serieus menen''. Hij stelt dat internationale samenwerking geen eenrichtingsverkeer is.

Ghana krijgt van 2012 tot en met 2015 meer dan 170 miljoen euro ontwikkelingsgeld. De hulp wordt vooral ingezet op het terrein van watermanagement, voedselzekerheid en seksuele gezondheidszorg.