NEW YORK - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag opnieuw zijn ongenoegen geuit over het functioneren van de Verenigde Naties.

Dat deed Rosenthal in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Aanleiding is de aanpak van het Syrische regime.

Volgens de bewindsman hebben ''mensen veel verwachtingen van de VN, maar als het erop aankomt leveren ze niet''.

Hij stelde zich zorgen te maken over het steeds groter wordende gat tussen de toenemende verwachtingen van de VN en de capaciteit van de organisatie om daadwerkelijk te handelen.

Hij wil dan ook dat de VN effectiever en efficiënter gaan werken. Ook moeten alle organisaties die onder de VN-vlag werken meer als één geheel gaan opereren, aldus de bewindsman.

Internationale rechtsorde

Rosenthal pleitte voor een sterkere internationale rechtsorde. Daardoor komen vrede en veiligheid, de bescherming van vrijheden en meer welvaart dichterbij. Een sterke, verenigde en vastbesloten Veiligheidsraad draagt hiertoe bij.

Hij is verder voorstander van hervorming van de Veiligheidsraad door opkomende grootmachten hierin een zetel te geven. Bij het bevorderen van de vrijheid ziet hij verder een ''cruciale'' rol weggelegd voor de VN-Mensenrechtenraad. Maar dan moet die wel beter gaan functioneren.

Ban Ki-moon

Eerder deze week haalde Rosenthal ook al uit naar de VN-Veiligheidsraad in een gesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij vindt dat de VN niet goed omgaan met de crisis in Syrië.

De minister verweet toen opnieuw Rusland en China te falen bij de aanpak van het regime van Bashar al-Assad. Deze landen houden acties van de VN al maanden tegen.

Druk

Als Rusland en China hun verzet zouden staken, zou het mogelijk zijn een breed gedragen wapenembargo in te stellen en om sancties op te leggen.

Door een eensgezinde Veiligheidsraad kan de druk op Assad toenemen en is de kans groter dat hij vertrekt. Daarna zouden de VN een rol kunnen spelen bij de wederopbouw van het land, denkt Rosenthal.