DEN HAAG - De kiezers van de VVD en PvdA steunen massaal de informatiebesprekingen die momenteel tussen beide partijen plaatsvinden.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Eenvandaag onder 24 duizend mensen, onder wie vijfduizend VVD-stemmers en zesduizend PvdA-kiezers.

Vrijwel alle VVD-stemmers (98 procent) vinden het wenselijk dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom proberen een nieuw kabinet te smeden. Van de PvdA-aanhang vindt 96 procent dat. De kiezers van beide partijen vinden het ook niet nodig dat een derde partij zoals het CDA of D66 aanschuift aan de formatietafel.

Vertrouwen

Een meerderheid van zowel de VVD'ers (77 procent) als de PvdA'ers (67 procent) heeft er vertrouwen in dat een kabinet van VVD en PvdA de economische crisis op een goede manier gaat aanpakken. Tijdens de campagne liepen de meningen van Rutte en Samsom over een goede aanpak nog uiteen.

De achterban van de beide partijen heeft ook een wensenlijstje voor de formatie. Zo willen de PvdA-kiezers minder marktwerking, meer inkomensafhankelijke zorg, moet het ontslagrecht blijven zoals het is maar mag de hypotheekrenteaftrek worden aangepakt. De VVD'ers willen die aftrekpost juist behouden en willen niet dat de zorg inkomensafhankelijk wordt.

Jan Kees de Jager

De afgelopen tijd werd her en der geopperd om minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op zijn post te laten. Dit vindt ook weerklank bij de achterban van VVD: tachtig procent van de VVD-stemmers is voor. De PvdA'ers zijn met 44 procent minder enthousiast en 42 procent vindt het een slecht plan.

Driekwart (72 procent) van alle ondervraagde kiezers verwacht verder dat beide partijen het binnen twee maanden ook daadwerkelijk eens kunnen worden. Een vijfde (21 procent) denkt dat de formatiepoging uiteindelijk mislukt.