DEN HAAG - Onder meer GroenLinks, D66 en de SP maken zich grote zorgen over een besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om de A27 tussen Lunetten en Rijnsweerd zeven rijbanen breed te maken.

''De afspraak was dat er geen onomkeerbare besluiten zouden worden genomen'', aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks woensdag.

De partijen willen zo snel mogelijk met de minister overleggen over haar plannen voor de A27. Schultz wil de weg verbreden naar twee keer zeven rijstroken. Op die manier sluit het wegdeel goed aan bij de rest van de A27, stelt ze.

Ook is het volgens Schultz beter voor de verkeersveiligheid, zo schreef ze maandag in een brief aan de regio Utrecht.

Natuurgebied

Bovendien moet de weg ter hoogte van natuurgebied Amelisweerd voor de aanleg van twee keer zeven rijstroken net zoveel worden verbreed als voor de aanleg van twee keer zes rijstroken, betoogt Schultz.

Op een deel van de weg kost het wel meer ruimte, maar dat is buiten het natuurgebied. Op het gedeelte van de A27 dat door de Amelisweerd loopt, zal een dak op de betonnen bak worden aangelegd.

De gemeente Utrecht liet eerder weten ''boos en verrast'' te zijn door het besluit van Schultz om de betonnen bak bij Amelisweerd te verbreden. Daardoor zal een strook bos verloren gaan. Volgens de stad is er verder geen goed onderzoek gedaan naar de verschillende varianten en kan er dus geen weloverwogen beslissing worden genomen.

Overhaast

D66 in Utrecht vindt dat de minister ''overhaast'' te werk gaat. De plaatselijke PvdA-fractie is zeer teleurgesteld in de regionale samenwerkingspartners, die wel hebben ingestemd met de plannen van Schultz. ''Gezamenlijk verzet was veel beter geweest'', meent de fractie.

Het verbreden van de snelweg aan de oostkant van Utrecht is al jaren een heet hangijzer. Omwonenden en natuurbeschermers zijn al decennia fel tegen een verbreding bij Amelisweerd.

In de jaren 80 moest uiteindelijk na 12 jaar verzet van actiecomités en milieuorganisaties toch 2 hectare bos wijken voor de aanleg van de A27, zoals die er nu ligt.