DEN HAAG - GroenLinks, PvdA en SP hebben kanttekeningen geplaatst bij de uitspraak van staatssecretaris Fred Teeven dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. 

In De Telegraaf zei Teeven (VVD) woensdag: "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico." Het is volgens hem goed dat de bewoners niet zijn aangehouden. "Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn."

Ahmed Marcouch van de PvdA is het met de staatssecretaris eens dat de bewoners zichzelf mochten verdedigen, maar waarschuwt ook dat Teeven niet de suggestie moet wekken dat eigenrichting, het recht in eigen hand nemen, zomaar kan.

"Mensen hebben het recht om zichzelf te verdedigen, maar daar moet vervolgens wel verantwoording over worden afgelegd. Daar beslist de rechter over", aldus Marcouch tegenover NU.nl.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Nine Kooiman van de SP vindt dat Teeven oproept tot geweld. Ze gaat schriftelijke vragen stellen, omdat de staatssecretaris volgens haar pleit voor enorme risico's. Kooiman vreest voor een vicieuze cirkel van geweld. ''Als mensen geweld gebruiken tegen inbrekers, komen die beter bewapend. En dan kunnen de bewoners slachtoffer worden.''

Kooiman vindt het verder ongepast dat Teeven zijn uitspraken doet terwijl het onderzoek naar de zaak nog loopt. ''We hopen dat hij indamt'', aldus het SP-Kamerlid. Daar sluit GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zich bij aan. Volgens haar is het ''niet verstandig'' als bewindspersonen uitspraken doen over individuele zaken, waar de rechter nog over moet oordelen.

Verdachten

Onder de leiding van Teeven zijn politie en justitie gestopt met het direct oppakken van belaagden die een overvaller of inbreker ernstig verwonden of doden.

Als achteraf uit onderzoek blijkt dat er buitensporig geweld is gebruikt, kunnen ze alsnog worden opgepakt.

De inwoners van Diessen worden dan ook nog wel als verdachten beschouwd. Zij betrapten de 37-jarige inbreker uit Tilburg dinsdagochtend, waarop een vechtpartij ontstond. Agenten troffen de inbreker bewusteloos aan. Hij werd gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.

NFI

De politie laat donderdag bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie verrichten op het lichaam van de inbreker. De sectie moet meer duidelijkheid geven over de precieze doodsoorzaak maar de politie heeft al gezegd dat er geen sporen van wapengeweld zijn.

De politie gaat ervan uit dat de inbreker uit was op de dure vogels in de volière van de bewoners.