DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Asiel) heeft dinsdag herhaald dat hij gedurende de onderhandelingen over een nieuw kabinet ''met de grootst mogelijke zorgvuldigheid'' zijn beleid zal uitvoeren rondom in Nederland gewortelde asielkinderen.

Dat deed hij middels een brief aan de Tweede Kamer. Leers zal uitzettingen van geval tot geval bekijken.

Dat liet hij vrijdag ook al weten na afloop van de ministerraad, nadat de Tweede Kamer een motie had aangenomen om gedurende de kabinetsformatie geen minderjarige asielkinderen gedwongen uit te zetten. Initiatiefnemer van de motie ChristenUnie vond de reactie van Leers echter onvoldoende.

In het zeer korte briefje schrijft Leers dinsdag verder dat het kabinet ''vanzelfsprekend'' oog heeft voor de veranderde politieke verhoudingen sinds de verkiezingen.

Blij

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is blij met de duidelijkheid. ''De brief maakt duidelijk dat het kabinet de motie zal uitvoeren en dus geen asielkinderen zal uitzetten'', aldus Voordewind. ''Dus tot het tegendeel bewezen is, zijn we blij met deze duidelijkheid. Als dit anders is en kinderen toch worden uitgezet, zal de ChristenUnie meteen een debat aanvragen.''

Voor Voordewind weegt zwaar dat Leers de gewijzigde verhoudingen in de Kamer nu rechtstreeks koppelt aan de manier waarop die zijn beleid wil uitvoeren. Dat deed hij volgens Voordewind vorige week nog niet zo concreet.

De volgende stap is volgens Voordewind om de initiatiefwet van ChristenUnie en PvdA aan te nemen die gewortelde asielkinderen die langer dan 8 jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning geeft.