AMSTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) is tegenstander van de wietpas. Dat zegt hij dinsdag in het televisieprogramma Eenvandaag.

De burgervader voorziet grote problemen met illegale straathandel als de pas per 1 januari in het hele land wordt ingevoerd.

"De wietpas functioneert niet en gaat niet functioneren en leidt tot meer overlast in gemeenten", richt Aboutaleb zich tot VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. De burgemeester pleit voor afschaffing van de omstreden 'clubpas'.

Terugdringen overlast

Sinds 1 mei is de pas officieel verplicht in Limburg, Brabant en Zeeland. Een van de doelen was het terugdringen van de overlast van buitenlandse drugstoeristen. De invoering heeft de overlast echter doen toenemen. Vooral de illegale straathandel is fors toegenomen.

Eerder trok onder anderen de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes zijn handen af van de wietpas. Ook Amsterdam en Haarlem zien niets in de invoering van de maatregel. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft al laten weten dat hij later dit jaar wil bekijken of er aanpassingen nodig zijn in de pas. De nieuw geïnstalleerde Tweede Kamer vroeg al een spoeddebat aan.