DEN HAAG - Een voorzitter van de Tweede Kamer kan niet de Marokkaanse nationaliteit hebben. Dat vindt de PVV die het daarom ''onbestaanbaar'' vindt als PvdA-Kamerlid Khadija Arib de opvolger zou worden van Gerdi Verbeet als Kamervoorzitter.

Volgens PVV-Kamerlid Louis Bontes behoort een voorzitter van het parlement alleen de Nederlandse nationaliteit te hebben. Hij verwees naar de kritiek van de PVV enkele jaren terug dat Arib te nauwe banden zou hebben met de Marokkaanse regering.

Volgens Bontes heeft Arib destijds gezegd dat ze loyaal is aan haar principes en niet aan Marokko of Nederland. ''Iemand die niet loyaal is aan Nederland kan geen Kamervoorzitter worden'', aldus Bontes.

De ophef bij PVV maar ook VVD ontstond omdat Arib advieswerk verrichtte voor een Marokkaanse mensenrechtenraad, die in nauw contact zou staan met de Marokkaanse regering.

Loyaliteit

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen nam het op voor Arib. Volgens hem heeft zijn fractiegenote zich altijd prima ingezet als Kamerlid en is er op haar loyaliteit nooit iets aan te merken geweest.

Omdat in de profielschets is opgenomen dat de nieuwe voorzitter zich goed in het Engels moet kunnen uiten, vroeg Bontes de kandidaten een vraag hierover in het Engels te beantwoorden. De kandidaten komen later in het debat aan het woord.

Anoucha Miltenburg

Kritische vragen van de PvdA-fractie voor Anouchka van Miltenburg, die namens de VVD-fractie kandidaat is voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

De PvdA wil van haar weten hoe zij als prominente VVD’er denkt over bekende VVD-standpunten voor het verkleinen van de Tweede Kamer en het beperken van moties en debatten.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen stelde Van Miltenburg die vragen dinsdag aan het begin van het Kamerdebat met de drie kandidaatvoorzitters. Behalve Van Miltenburg zijn dat Khadija Arib (PvdA) en Gerard Schouw (D66).