DEN HAAG - Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken erkent dat er fouten zijn gemaakt tijdens identiteitscontroles bij overheidsgebouwen. Zij belooft de Tweede Kamer betere opleiding van beveiligers.

"Je moet overal je identiteitsbewijs mee naar toe nemen. Dan is het bizar dat overheden het zo laten afweten", stelt Christen Unie-Kamerlid Gert-Jan Segers.

"Er zijn in de beveiliging fouten gemaakt. Het kan en mag niet dat een bekend onderzoeksjournalist (NU.nl-verslaggever Brenno de Winter, red.)  zo toegang krijgt", stelt Minister Liesbeth Spies. Zij benadrukt dat in de journalist bij alle bezoeken werd verwacht en dat hij steeds is opgehaald door een medewerker. Deze lezing komt niet overeen met alle ervaringen tijdens het onderzoek.

De minister belooft betere opleiding en wijst ze erop dat er inmiddels ook instructie voor beveiligingsmedewerkers is. Ook heeft de Coördinator Terrorisme Bestrijding inmiddels de vitale sectoren van advies voorzien.

Spies was naar de Tweede Kamer geroepen in verband met vermeende falende controle op identiteitsbewijzen. Bij het bezoek aan de Tweede Kamer van de onderzoeksjournalist brak paniek bij de beveiliging uit. Zij lieten hem door, maar besloten zijn bagage later aan een extra inspectie te onderwerpen.

Maandag toonde NU.nl aan dat diverse mensen in staat waren om met niet-bestaande identiteitsbewijzen toegang te krijgen tot gebouwen, simkaarten om te wisselen, aangetekende brieven op te halen en andere handelingen te verrichten.

Journalist krijgt toegang tot overheidsgebouwen met 'Duits Lichtbildausweis':