DEN HAAG - Drie parlementariërs strijden dinsdag om het voorzitterschap van de Tweede Kamer: Khadija Arib (PvdA), Anouchka van Miltenburg (VVD) en Gerard Schouw (D66).

Kandidaten konden zich dinsdag tot 12.00 uur aanmelden voor de opvolging van Gerdi Verbeet die vorige week afscheid nam als Kamervoorzitter.

Dinsdag aan het einde van de middag maakt de Kamer een keuze uit de kandidaten.

Het drietal krijgt om 15.30 uur in de plenaire zaal de gelegenheid zich te presenteren, waarna de geheime stemming plaatsvindt. 

Van Miltenburg wil in elk geval al naar een 'papierloos parlement', zo liet ze in haar dinsdag openbaar geworden sollicitatiebrief al weten. De stukken moeten maar op een tablet worden gelezen, veel beter voor het milieu. Ze kondigde tevens aan een 'vrolijke voorzitter' te zullen zijn.

Arib schrijft in haar sollicitatiebrief dat ze zich zorgen maakt over het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Ze wil daarom kijken naar mogelijkheden om de politiek levendiger te maken en burgers meer betrokken te maken. Schouw wil moderne technologie gaan inzetten om meer digitale bezoekers van de Tweede Kamer te lokken.

Vier stemrondes

De aanwezige Kamerleden stoppen bij de stemming een briefje met hun voorkeur in een stembus. Er zijn hoogstens vier stemrondes. Als dan nog niemand de meerderheid heeft, wordt het lootjes trekken.

Tot de verkiezing van een nieuwe voorzitter neemt Martin Bosma (PVV) de taken van Verbeet waar.

De nieuwe voorzitter blijft lid van zijn of haar fractie in de Tweede Kamer en daarmee volwaardig kamerlid. 

Kandidaten Kamervoorzitterschap